Kraftdjur Björnen

Symbol för introspektion, reflektion, transformation, drömtid och styrka.

Björnen är en symbol för styrka och mod. Men den är även en symbol för att vända sig inåt, reflektera över sina erfarenheter och upptäcka att alla svaren finns där inom oss. Björnen är ett västdjur i kraftcirkeln.

Vi har alla en stor visdom inom oss som vi kan komma i kontakt med om vi saktar ner, lyssnar inåt och litar på vad vårt inre har att säga oss. Precis som björnen behöver vi veta när vi ska ”gå i ide” och när det är dags att komma ut igen. Pånyttfödda och transformerade. När naturen går i dvala och det blir kallt, mörkt och vinter går björnen in i sitt ide för att sova. Där föder sedan björnen sina ungar. Hon föder under det man shamanskt kallar drömtiden.

Drömtiden är för shamanen en tid av expansiv, kreativ kraft när drömmaren får kontakt med andra dimensioner och får kunskap ifrån andevärlden. Denna visdom tar shamanen med sig tillbaka till vår verklighet och använder för att ta beslut om framtiden och olika utmaningar i livet. För shamanen är alla dimensioner lika verkliga. Därför är björnen även en symbol för drömtiden.

Björnen är nog det mest dyrkade andedjuret sedan tidernas begynnelse. Björnen är ett urtida djur och har funnits sedan 1,6 miljoner år sedan. Det har man räknat ut sedan man funnit björnfossil i Chauvetgrottan i Frankrike. På grottans väggar fann man målningar av bland annat björnen.

Har du björn som kraftdjur ses du förmodligen som tyst och stark. Du isolerar dig själv under vinterhalvåret för att vakna upp på våren då ljuset och värmen kommer tillbaka. Du är moderlig, beskyddar barn och ömmar för de svaga. Du är en naturlig healer med stor uthållighet och inre styrka.

Björnen har en styrka utan dess like. Den har inte ens förlorat något av sin styrka och sina muskler efter tiden i ide. Som kraftdjur ger det mod, uthållighet och stabil grund att stå på för att möta livets utmaningar.

Om björnen har korsat din väg kanske den vill göra dig uppmärksam på din inre styrka och uthållighet. Den ber dig att reflektera över din situation, kliva in i din ledarroll och agera utan rädsla.